- Pentru copii sub 3-4 ani: urcare până în vârful zidului suedez, apoi coborâre. Repetăm de 3-5 ori.
- Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani: urcare până la vârful scării cu frânghie (dacă există), apoi coborâre. Repetăm de 3-5 ori.
- Pentru copiii de la 7 ani: alpinism pe frânghie (dacă există). Repetăm de 1-2 ori.
Exerciții de flexibilitate
- Stăm cu fața către peretele suedez la o distanță de picioare întinse, punem piciorul drept pe bara transversală și ne îndoim corpul spre ea. Repetăm de 3-5 ori. Efectuăm în 2 pase: mai întâi cu spatele rotund, apoi cu linia dreaptă.
- Realizăm un „pendul”: ne agățăm de mâini cu spatele la perete, ne leagănăm picioarele dintr-o parte în alta, în timp ce le ținem împreună. Amplitudinea nu trebuie să fie mare. Asigurați-vă că mișcările copilului nu sunt ascuțite, impulsive.
- Facem un „pod”: stăm cu spatele la peretele suedez la o distanță de 2 trepte, apucăm bara cu o mână, cu cealaltă „pășim” mai jos - și tot așa până când întinderea este suficientă. Faceți-vă timp pentru a finaliza un pod cu drepturi depline, așteptați până când mușchii copilului se întind și devin mai puternici, iar el însuși nu va simți frica, atârnând într-o poziție neobișnuită pentru el însuși.
- Stăm la distanță de braț cu fața către perete și apucăm bara transversală cu ambele mâini. Picioarele împreună. Ținând brațele drepte, aplecați-vă înainte, apoi întoarceți ușor picioarele.
Joacă exerciții pentru cei mici
- „Maimuța este obraznică” : ne agățăm de bara transversală, ne ținem cu ambele mâini timp de 10-15 secunde, apoi „mergem” (lăsând o vreme una sau cealaltă mână, în timp ce părintele se asigură împotriva căderii). Repetăm „pașii” de 3-4 ori pentru fiecare mână.
- „Ceasul bifează” : efectuăm exercițiul „pendulului” - ne balansăm ușor dintr-o parte în alta, ținând cu ambele mâini. Picioarele împreună și drepte.
- „Peștele înoată” : ne agățăm de bara sau bara orizontală (dacă există) și facem mișcări de rotație cu picioarele. 2-3 cercuri în sensul acelor de ceasornic, apoi 2-3 cercuri - împotriva acestuia.
- „Iarba crește” : ne agățăm de bară și ne tragem până la ea (părintele asigură și împinge ușor copilul în sus). Repetăm de 2-3 ori.
- „Trenuri Vanka-vstanka” : executăm genuflexiuni lângă peretele suedez. Stăm în fața ei, ținându-ne de mâini la nivelul taliei. Repetăm de 5-6 ori.
- „Astronautul urcă în rachetă” : urcăm pe scara frânghiei. Repetăm de 1-2 ori.
- „Pirații atacă” : urcăm frânghia (cu ajutorul unui părinte) sau ne legăm pe ea, ținându-ne strâns cu mâinile.
- „Rândunica zboară” : stăm cu picioarele pe bara transversală inferioară cu fața către peretele suedez. Ne ținem de mâini la nivelul pieptului. Ridicați capul în sus, arcați-vă spatele și luați piciorul drept drept înapoi cât mai mult posibil. Fixăm poziția timp de 1-2 secunde, apoi ridicăm piciorul stâng.